İçeriğe geç

Avukat Vekaleti Kötüye Kullanabilir Mi

Vekaleti kötüye kullanma suç mudur?

Kanundaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere, vekaletnamenin kötüye kullanılmasıyla oluşturulan ve gerçek hukuki statüye uymayan tescil, hukuka aykırı tescildir. Uygunsuz tescil durumunda, müvekkil, vekaletnamenin kötüye kullanılması nedeniyle tapu senedinin iptali ve tescili için dava açabilir.

Vekaletin kötüye kullanılması ne demek?

Müvekkilin çıkarlarına aykırı hareketlerde bulunmak. Müvekkilin zararına işlem yapmak. Örneğin, müvekkil müvekkilin rızası olmadan malını satarsa, müvekkilin talimatlarına aykırı dava açarsa veya müvekkilin zararına onunla sözleşme yaparsa, vekalet kötüye kullanımı cezalandırılabilir.

Vekaleti kötüye kullanma davasını kimler açabilir?

Vekalet yetkisinin kötüye kullanılması nedeniyle vekil veya mirasçıları tapu senedinin iptali ve tescili için dava açabilirler.

Avukat vekaleti neleri kapsar?

Genel bir vekaletname, vekilin vekil adına yasal işlemler yapmasına izin verir. Bu işlemler sözleşme imzalama, dava açma, davadan feragat etme ve gayrimenkul işlemlerini içerebilir.

Avukatlar vekaleti kötüye kullanabilir mi?

Vekalet sözleşmesi uyarınca yetkili kişinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya vekalet yetkisini bilerek ve isteyerek kendisinin veya başkasının yararına ve temsil olunanın zararına kullanması halinde vekalet kötüye kullanımı söz konusu olur.

Avukata vekalet verdikten sonra geri alınabilir mi?

8. Vekalet sözleşmesi her zaman tek taraflı olarak feshedilebilir mi? Türk Borçlar Kanunu’nun 512. maddesi, vekalet sahibine ve temsilciye sözleşmeyi her zaman feshetme yetkisi verir. Vekalet sözleşmesini her zaman feshetme hakkı müvekkile, feshetme hakkı temsilciye aittir.

Avukata verilen vekalet nasıl iptal edilir?

Vekaletname iptali için en yaygın yöntem notere gitmektir. Vekaletname veren kişi noterden vekaletnameyi silmesini isteyebilir. Noter iptalin kaydını tutar ve vekaletname iptal edilir. İsterseniz e-devlet üzerinden de iptal edebilirsiniz.

Vekalet nasıl geçersiz olur?

Bu bağlamda, vekâlet sözleşmesinin sona ermesine yol açan özel sebepler; tek taraflı fesih, ölüm, hukuki ehliyetin kaybı ve iflas olup, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 512 ve 513. maddeleri (818 sayılı Borçlar Kanunu’nun [eBK] md. 396 ve 397. maddelerinde düzenlenmiştir.

Vekalet ile yapılan satış bozulur mu?

Vekaletname, avukatın üstlendiği işi yapmak için gerekli olan hukuki işlemleri yapma yetkisini de içerir. Ancak avukat, kanunun kendisine verdiği yetkileri kötüye kullanır ve vekalet sözleşmesinin kapsamını aşarsa, bu durum işlemin iptaline yol açabilir.

Avukat genel vekaletname ile satış yapabilir mi?

Genel vekaletname ile avukat (vekil), kanunun kendisine verdiği hak ve yetkiler çerçevesinde ve vekaletnamenin kapsamı içinde hareket etmekle yükümlüdür. Genel vekaletnamede özel bir yetki verilmediği sürece avukat, müvekkili adına alım, satım, bağış vb. yapamaz.

Avukat vekaletname çıkarabilir mi?

Gerekli belgelerle ikamet ettiğiniz yerdeki notere giderek, kendi adınıza veya temsil ettiğiniz kişi adına vekaletname vererek istediğiniz avukata vekalet verebilirsiniz.

Vekaletnameler kaç yıl geçerlidir?

Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar, karşılıklı anlaşarak vekaletnameyi belirli bir süreyle sınırlayabilirler. Taraflar arasında bir süre sınırı yoksa vekaletnamenin sınırsız olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay, genel vekaletnamenin süresini on yıl olarak kabul etmiştir.

Avukata vekalet verirken nelere dikkat etmeli?

Vekalet vermek istediğiniz bir iş ise, vekaletname düzenlenmesi gerekir. Vekaletnamede yetkili kişinin kim olduğu, hangi işlemleri yapmaya yetkili olduğu ve yetkilerin ne zaman başlayıp bittiği hakkında bilgiler yer almalıdır. Vekaletnamenin noter tasdikli olması da önemlidir.

2024 noter avukat vekalet Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı noter vekalet ücreti 783,82 TL olarak belirlendi.

Vekalet alan kişi kendine satış yapabilir mi?

Süresiz verilen vekaletnameler her türlü satış işlemi için geçerlidir. Ancak, onları belirli bir süre için vekil olarak atayan kişi, vekaletname süresi dolduktan sonra onlar adına hiçbir alım veya satım işlemi gerçekleştiremeyecektir.

Vekalet nasıl geçersiz olur?

Bu bağlamda, vekâlet sözleşmesinin sona ermesine yol açan özel sebepler; tek taraflı fesih, ölüm, hukuki ehliyetin kaybı ve iflas olup, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 512 ve 513. maddeleri (818 sayılı Borçlar Kanunu’nun [eBK] md. 396 ve 397. maddelerinde düzenlenmiştir.

Vekaleti alan kişi iptal edebilir mi?

Vekalet veren kişi noterden iptal talebinde bulunabilir. Noter iptalin kaydını tutar ve vekalet iptal edilir. İsterseniz e-devlet üzerinden de iptal edebilirsiniz.

Vekaletle satilan mal geri alınır mı?

Vekil, görevi kötüye kullanarak bir malı üçüncü kişiye devrederse, gerçek yararlanıcı, vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat talep edebileceği gibi, devralan kişiye karşı tapu iptal ve tescil davası açarak malı geri alabilir.

Avukatın görevi kötüye kullanma suçu şikayete bağlı mıdır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki görevi kötüye kullanma suçu bir suç değildir. Bu nedenle, savcılık bu suçun işlendiğini öğrendiği anda resen işlem yapacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir