İçeriğe geç

Erzurum Neyi Meşhur Tatlısı

Erzurum’da hangi tatlı meşhur?

Kadayıf dolması Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine dahil edilmiştir. Erzurum’a seyahat ederseniz, lor peyniri, krema ve üstüne tereyağı eklenerek servis edilen lor dolmasını mutlaka denemelisiniz.

Erzurum tatlısı nedir?

Avuç içi büyüklüğündeki tel kadayıfların içine dövülmüş ceviz konularak sarılıp iç harcı haline getirildikten sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılıp şerbetle hazırlanmasıyla yapılan bir tatlı türüdür. Kadayıf Dolması Erzurum’a özgü çok özel bir tatlıdır.

Erzurum neyi ile ünlü?

Erzurum’un en simgesel mekanları arasında Selçuklu dönemi eserleri olan Yakutiye Medresesi, Hatuniye Medresesi (Çifte Minareli Medrese), Erzurum Saat Kulesi, Taşhan, Öşvank Kilisesi, Atatürk Evi Müzesi, Tortum Şelalesi, Palandöken, Narman Peri Bacaları yer almaktadır.

Erzurumda ne yesem?

Erzurum’da ne yenir? Erzurum’un meşhur yemekleri Aşotu çorbası Yoğurt, bulgur, yumurta ve soğanla hazırlanan Aşotu çorbası Erzurum’un en meşhur yemeklerinden biridir. … Cağ Kebabı … Erzurum Dilimli Çorbası. … Dolma … Çiriş … Patatesli Borani. … Su böreği. … Erzurum Ketesi.Daha fazla ürün…

Erzurum’dan yiyecek ne alınır?

Erzurum’a ait 22 adet coğrafi işaretli ürün tespit edilmiştir1) Karnavas Dut Pekmezi. (06.09.2019)

Oltunun neyi meşhur?

Erzurum, Oltu taşı el sanatları ile oldukça ünlüdür. Oltu taşından tespih, ağızlık, kolye, broş, küpe ve toka gibi ürünler bölgenin en önemli hediyelik eşyaları arasında yer almakta olup Rüstempaşa Kervansarayı’nda (Taşhan) satışa sunulmaktadır.

Erzurum şekeri adı nedir?

Erzurum ve çevre illerde yaygın olarak kullanılan kısa şeker, yaygın olarak granül şekerin kristalize edilmiş hali olarak bilinir. “Kırılmış şeker nedir?” sorusunun cevabı, şekil olarak küp şekere benzemesine rağmen, ona kıyasla daha büyük bir şeker türü olduğu söylenebilir. Çoğunlukla çayla birlikte tüketilir.

Kerebiç tatlısı nedir?

Kerebiç, Ramazan ve bayramlarda sıklıkla yenen Mersin yöresine ait bir tatlıdır. Kerebiç, irmikten yapılan, içi fıstık veya cevizle doldurulan ve beyaz kremayla kaplanan içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz krema olmadan da yenebilen bu tatlıya Ma’amoul denir.

Erzincan tatlısı nedir?

Şirin tatlısı genellikle Erzincan köylerinde yapılır. Yemek sonrası tatlı ihtiyacını gidermek için fıstık ve yufkadan yapılan bir tatlı olan şerbetli tatlı, şerbetli ve şerbetsiz olmak üzere iki farklı şekilde yapılır.

Erzurum’un hangi meyvesi meşhur?

Erzurum’un en meşhur meyvesi şüphesiz eriktir. Çoğunlukla Narman ve Tortum bölgesinde yetiştirilen erikler iri, sulu ve tatlıdır. Erik reçeli, erik turşusu ve taze erik Erzurum’un yöresel lezzetleri arasındadır.

Erzurum özelliği nedir?

Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliğindedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı ve dağlarla çevrili bir ildir. İlimizde bulunan diğer dağlar ise Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağları’dır. Erzurum Türkiye’nin en yüksek rakımlı (1900 m) illerinden biridir.

Erzurum’un yemeği nedir?

1.Cağ Kebabı Bir tür kuzu kebabı olan Cağ Kebabı, Erzurum yöresinin en meşhur yemeğidir. Ustaların hazırladığı zor bir yemek olan Cağ Kebabı, kuzunun süt, soğan, karabiber ve kırmızı pul biberle terbiye edilmesiyle hazırlanır.

Erzurum yöresel ürünleri nelerdir?

Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz; Pekmezli Baklava, Civil Peyniri, Ehram Mendil, İçli Kadayıf, Küflü Civil Peyniri (Gögermiş), Mantı/Hıngel, Peynir Helvası, Su Böreği, Hınıs Fasulyesi, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, İspir Fasulyesi ve İspir Kreması, ayrıca Patates…

Erzurum’da gece hayatı var mı?

Erzurum halkı genelde sakin bir hayatı tercih etse de, Pub Sokağı’ndaki gece kulüpleri ve barlar, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere hitap eden canlı müzik, dans ve eğlenceyi bir arada sunuyor.

Erzurum neden soğuk?

Erzurum’un yüksek rakımı ve yoğun kar yağışı (yılda 70 gün kar yerde kalır) nedeniyle güneş ışınları uzaya geri yansır. Bu nedenle Erzurum Türkiye’nin en güneşli illerinden biri olmasına rağmen aynı zamanda en soğuk illerinden biridir.

Erzurum’un neyi meşhur meyve?

İspir özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından zengin olup ikliminden yararlanmaktadır. Dut ve dut ürünleri (kurutulmuş meyve pestili, kuru dut, pekmez, köme vb.) en önemli gelir kaynaklarından biridir.

Erzurum Narman neyi meşhur?

11- Narman Peri Bacaları Sadece Erzurum’un değil, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en sıra dışı mekanlarından biri olan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Narman Peri Bacaları, hem doğa ve fotoğraf turlarıyla hem de tarih turlarıyla keşfedebileceğiniz bir doğa harikasıdır.

Kül tatlısı hangi yörenin?

Antakya’nın köylerinde uzun yıllardır özenle hazırlanan Kerebiç tatlısı, normal tariflerden farklı bir teknikle karakterize edilir. Son zamanlarda pek kullanılmasa da eski zamanlarda Kerebiç tatlısı için temiz odun külü suyla karıştırılır ve kül tortusunun dibe çökmesi için bir gün beklenirdi.

Erzurum isminin kökeni nedir?

1048 yılında Doğu Anadolu bölgesini fethetmek için Bizans topraklarına giren Selçuklular, Erzurum Ovası’nın batısındaki Erzen’i ele geçirdiler. Saldırılarla yıkılan asıl Erzen, Türkler tarafından Kara Erzen, zamanla da Karaz olarak adlandırıldı. Yeni Erzen daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum isimlerine dönüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir