Fütuhat ne demek din?
Sözlükte “açmak, yardım etmek; feth-i fetih” ve benzeri anlamlara gelen feth kelimesi (çoğulu fütûh, çoğulu fütûhât), tasavvufta “Allah’ın kuluna hem yemek gibi maddî, hem de ilim ve marifet gibi manevî nimetleri açması” anlamına gelir (Kaşânî, s. 135).
Fütuhat ne demek Osmanlıca?
Türk Dil Kurumu’na göre “Futuhat” kelimesi “zaferler ve fetihler” anlamına geliyor, dolayısıyla Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere farklı dönemlerde savaşlar için kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir.
Mufit ismi ne demek?
mufit – Nişanyan Sözlüğü. Arapça “müfīd” kelimesinden türemiş olup, “kullanmak, ifade etmek, yararlı olmak” anlamlarına gelen fyd kökünden gelmektedir.
Fisun ismi ne demek?
Füsun ismi Farsça kökenli olup “sihir, cazibe, çekicilik” anlamına gelir. Bu isim gizem, cazibe ve büyü ile ilişkilendirilir.
Fütuhat ne demek Arapça?
Fütuhat kelimesi Arapça kökenli olup “fetih” kelimesinden türemiş olup “zaferler, fetihler” anlamına gelmektedir.
Futuhat kimin eseri?
Muhyiddin ibn el-ArabiFutuhat-ı Mekke / Yazar
Fahir Türkçe ne demek?
Fahir, erkek çocukları için Türkçe bir isimdir. Genellikle “en yüksek kalite” anlamına gelen ancak aynı zamanda “şan, gurur, şeref” anlamına gelen Arapça Fakhr (Arapça: فَخْر) isminin Türkçe yazılışıdır. Fahir, erkek çocukları için Türkçe bir isimdir. Genellikle “en yüksek kalite” anlamına gelen ancak aynı zamanda “şan, gurur, şeref” anlamına gelen Arapça Fakhr (Arapça: فَخْر) isminin Türkçe yazılışıdır.
Fütuhat ehli ne demek?
Fütüvvet ve melâmetin ortak tavrını; başkalarına yük olmamak, geçimimizi beden emeğiyle kazanmak ve insanların değer yargılarını umursamadan Allah’a hizmet etmek şeklinde açıklayabiliriz.
Medeniyye ne demek?
Medenî (medeniyye) ve medînî “şehre ait, kentsel” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, artikeli “mdn”, “dyn”). Medine’de indirilen surelere “Medani” de denir. Daha sonra, “Temeddün” mastarı “Medina” kelimesinden türetilmiş ve “kentsel veya medeni bir hayat sürmek” anlamında kullanılmıştır.
Muştak ismi ne anlama gelir?
(Ar. iştiyāḳ “arzulamak, özlemek” muştāḳ’dan) Bütün kalbiyle arzulayan, özleyen, arzulayan, isteyen: Tavus kuşu melek Cebrail dedi / Ey Muhammed, Yüce Allah seni (Süleyman Çelebi’yi) özlüyor.
Müfide ismi ne anlama gelir?
1. anlamlı, güçlü, anlamlı. 2. yararlı, faydalı.
Muberra ismi ne anlama gelir?
Büyük ve küçük bütün günahlardan temizlenmiş, Allah’ın yasakladığı şeylerden uzak duran takva sahibi kişiye Muberra denir. Müstesna, Asude ve Münezzeh kelimeleri bu ismin eş anlamlılarıdır.
Umay ne demek?
Umay (veya Umay; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай aна, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)) Türk mitolojisinde ve Tengrizim’de doğurganlık tanrıçasıdır ve dolayısıyla kadınların, annelerin ve çocukların tanrıçasıdır. ile ilişkilidir. Umay, çeşitli diğer dinlerde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzemektedir.
Affan Türk ismi mi?
Affan ismi Arapça ve Türkçe kökenlidir. Genellikle Müslüman ismi olarak seçilir. Affan ismiyle birlikte kullanılan isimler arasında “ufuklar” anlamına gelen Afak, “saf ve iffetli” anlamına gelen Afife veya “yemin” anlamına gelen Affif bulunur.
Efsun Kürt ismi mi?
Efsun ismi Türkçe kökenli olup “efsane” kelimesinden türemiştir.
Fitrat ne demektir dinde?
“Yaratılmış, belli kabiliyet ve eğilimlere sahip” anlamına gelen fıtrat kelimesi, insanın özünü ve kendisi için gerekli bütün niteliklerle mükemmel bir şekilde donatılmış olmasını, Allah’ın insan fıtratına bahşettiği Yaratıcısını tanıma meylini, manevi temizlik gibi olumlu kabiliyet ve eğilimleri ifade eder.
Fütuhat nedir kısaca bilgi?
Türk Dil Kurumu’na göre “Futuhat” kelimesi “zaferler ve fetihler” anlamına geliyor, dolayısıyla Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere farklı dönemlerde savaşlar için kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir.
Fütüvvet ne demek dinî?
Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde İslam medeniyetinde gençlik eğitiminin temelini oluşturan fütüvvet; cesaret, kahramanlık, cömertlik ve fedakarlık gibi insanı insan yapan birçok değerden oluşan, temelinde edep olan bir değerler sistemidir.
Fütuhat-ı Mekkiyye neyi anlatır?
Fütuhât-ı Mekkiyye, ilim, sanat ve düşünceyi, kısaca insanın aklî ve amelî eylem ve ürünlerinin saf hakikate ulaşmada tezahür ettiği alanları, vahdet-i vücud ilkesi perspektifinden yeniden yorumlama ve teşekkül ettirme çabası, bir bakıma da ilimleri ihya etme çabasıdır.